Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Διατηρείται η έντονη ζέστη έως την Τετάρτη - Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη και από τα βόρεια.

Βαρομετρικά χαμηλά στην βόρεια Ευρώπη δίνουν βροχές και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Στην περιοχή μας ο ασθενής συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια, με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαλεί και την Τρίτη (09/07) ένα βόρειο ρεύμα κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο φτάνοντας τα 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς. Πέρα από αυτά τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στην βόρεια βορειοανατολική χώρα.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 09-07-19:

Την Τρίτη αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά της κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα βορειοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα βελτιωθεί, ωστόσο στην Θράκη και κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών δεν αποκλείεται να διατηρηθεί άστατος ο καιρός με διάσπαρτες μπόρες κυρίως στα βόρεια τμήματα.

Άνεμοι: Θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί και προς το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 3 με 4, στο ανατολικό Αιγαίο 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας από 15 έως 33 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 20 έως 37, στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 38 με 40 και τοπικά στην Θεσσαλία έως 41, στα νησιά του Ιονίου, μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 34 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 24 έως 34 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από 24 έως 36 με 37 βαθμούς.



Αττική:
Γενικά αίθριος καιρός. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα μέσα στην ημέρα νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα μέσα στην ημέρα νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 24 έως 34 βαθμούς.



Την Τετάρτη 10/07 αρχικά στην Θράκη και από το μεσημέρι στην υπόλοιπη βόρεια χώρα και την Ήπειρο αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές μπόρες/καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα την νύχτα θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με πιθανότητα για τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας στην ορεινή Θεσσαλία και την ορεινή κεντρική Στερεά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα πνέουν μέσα στην ημέρα και στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τοπικά οι ριπές τους τα 7 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, στα υπόλοιπα θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Πέμπτη 11/07 τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανόν στις Σποράδες αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές μπόρες/καταιγίδες, βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά ορεινά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα σε βόρειους 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από τα βόρεια, εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οπού η ζέστη θα παραμείνει έως το μεσημέρι. Τέλος την Παρασκευή 12/07 προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά με τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι βοριάδες θα φτάνουν στο Αιγαίο τοπικά τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα κυμαίνεται περί τους 32 με 34 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 08-07-19 / 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου