Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Σοβαρή κακοκαιρία την Τρίτη στην δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. Άστατος ο καιρός μέχρι την Πέμπτη | Δελτίο Καιρού έως την Παρασκευή 08/02/2019

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται την Τρίτη (05/02) να προκαλέσει σταδιακή επιδείνωση του καιρού στην χώρα, αρχής γενομένης κυρίως από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά  επηρεάζοντας έως αργά το βράδυ τα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της επικράτειας με κύρια χαρακτηριστικά, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου και βαθμιαίας της Στερεάς και τους πολύ θυελλώδεις ανατολικούς ανέμους φτάνοντας τα 7 με 8, τοπικά τα 9 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα και τα 10 μποφόρ. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 05-02-19:

Την Τρίτη αναμένονται από τις πρωινές ώρες τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην δυτική και κεντρική ηπειρωτική χώρα, τα βορειοδυτικά, προοδευτικά την Κρήτη και λιγότερο αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στην δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και κυρίως στην κεντρική και ανατολική νοτιοανατολική Πελοπόννησο οπού θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Αντίθετα στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες μόνο παροδικές νεφώσεις. 
Από το μεσημέρι και κυρίως από το απόγευμα και μετέπειτα και από τα νοτιοδυτικά αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αρχικά στην νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, σταδιακά την υπόλοιπη Πελοπόννησο και από το βράδυ το κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 900μ.) και της Στερεάς (1200μ.). Στην υπόλοιπη χώρα από το απόγευμα προβλέπεται αύξηση των νεφώσεων με τοπικές βροχές από την νύχτα στην δυτική Στερεά, τις Σποράδες και την υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. 

Άνεμοι: Θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά και βόρεια και από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα υπόλοιπα 7 με 8, και κυρίως από το απόγευμα τοπικά 9 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα και 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στην δυτική Μακεδονία από 3 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ορεινά της βόρειας χώρας από 4 έως 15, στα βόρεια πεδινά από 7 έως 16, στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 με 20 τοπικά βαθμούς.



Αττική:
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές. Από το βράδυ τα φαινόμενα ενταθούν ιδιαίτερα και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Άνεμοι ανατολικοί - βορειοανατολικοί 6 με 7, βαθμιαία 8 και τοπικά προς το βράδυ 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς.



Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία:
Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί 4 με 5 και στην Χαλκιδική βαθμιαία 6 με 7 και τοπικά το βράδυ 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.



Την Τετάρτη 06/02 αρχικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα καθώς και την Κρήτη, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωσης κυρίως τις πρωινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης ιδίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Πέμπτη 07/02 βροχές προβλέπονται κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, ενώ οι καλύτερες καιρικές συνθήκες θα εντοπίζονται στην δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Τέλος την Παρασκευή 08/02 οι βροχές θα περιοριστούν στην ανατολική κυρίως νησιωτική χώρα, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στην περιοχή του Έβρου ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 04-02-19 / 22:30 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου