Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Κακοκαιρία το Σάββατο - Χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας - Θυελλώδεις βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Δελτίο καιρού έως την Τετάρτη 27/02/2019.

Βαρομετρικό χαμηλό στα Βαλκάνια συνοδευόμενο από μετωπική επιφάνεια κινούμενο νοτιότερα θα επηρεάσει το Σάββατο (23/02) τις περισσότερες περιοχές της χώρας με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις τα κεντρικά και βόρεια πεδινά/παράκτια καθώς και τα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε περιοχές της Στερεάς και της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Βροχές θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Οι βορειοανατολικοί μέσα στην ημέρα στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν βαθμιαία τα 8 με 9 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο τα 10 μποφόρ και η θερμοκρασία σε σταδιακή αισθητή πτώση. 


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 23-02-19:

Το Σάββατο από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές αναμένονται στην Θράκη και την Μακεδονία ακόμα και σε πεδινές/παράκτιες περιοχές, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, σταδιακά μέσα στις πρωινές ώρες την Θεσσαλία και από τις μεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ορεινά ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Στερεάς και της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300μ.) Στο Ιόνιο καθώς και στα υπόλοιπα τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ άστατος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως από το δεύτερο μισό της ημέρας. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια θα εξασθενήσουν και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

Άνεμοι: Θα πνέουν στο Ιόνιο και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία από το μεσημέρι και μετά στο Αιγαίο 9 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 10 μποφόρ. Αντίθετα στα νοτιοανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ η ένταση τους.

Θερμοκρασία: Σε αισθητή πτώση αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα εξαιρουμένων των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, θα κυμανθεί στα ορεινά από -2 έως -5 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά και την Θεσσαλία από 0 έως 2, στα δυτικά από 4 έως 10 στα ανατολικά ηπειρωτικά από 7 έως 8, στο βόρειο Αιγαίο από 7 έως 10 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 7 έως 15 με 16 βαθμούς.


Αττική:
Συννεφιά με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά βαθμιαία στα ημιορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές στα δυτικά και βόρεια του νομού με χαμηλό υψόμετρο και στα βόρεια προάστια. Άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 8 έως 10 βαθμούς, σε αισθητή πτώση από το μεσημέρι.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία
Συννεφιά με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές έως το απόγευμα. Άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί 5 με 6 πρόσκαιρα 7 και στην Χαλκιδική βαθμιαία 8 με 9 και στα ανατολικά τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 2 βαθμούς.


Την Κυριακή 24/02 στην δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές το πρωί στα νησιά του Ιονίου καθώς και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Θεσσαλία που βαθμιαία θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στην Εύβοια, την κεντρική και βορειοανατολική Στερεά καθώς και την βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Οι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι θα διατηρηθούν στα 6 με 8 και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά στα 9 με 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Την Δευτέρα 25/02 παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στα ανατολικά και νότια με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη και λιγότερο στα Δωδεκάνησα. Τοπικά φαινόμενα προβλέπονται και στα ανατολικά ηπειρωτικά με την μορφή βροχής στα πεδινά/παράκτια και χιονιού στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος. Οι άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Την Τρίτη 26/02 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν, στην ανατολική κυρίως χώρα αναμένεται μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, καθώς την Τετάρτη 27/02 ένα άλλο σύστημα από τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει εκ νέου τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια, σποραδικές καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί 6 με 7 και την Τετάρτη στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο την Τρίτη θα σημειώσει και πάλι πτώση την Τετάρτη κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 22-02-19 / 23:30  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου