Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Κακοκαιρία την Τετάρτη κυρίως στα ανατολικά και νότια - Το κρύο διατηρείται έως τα τέλη της εβδομάδας | Δελτίο καιρού έως το Σάββατο 16/02/2019

Κατά την διάρκεια της Τετάρτης (13/02) βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται χονδρικά βόρεια της Κρήτης και θα προκαλέσει αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι βορειοανατολικοί άνεμοι που βαθμιαία στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα επίπεδα θύελλας (10 μποφόρ). Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τετάρτη 13-02-19:

Την Τετάρτη αναμένεται κακοκαιρία στα νησιά του Αιγαίου με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή του Έβρου και της Χαλκιδικής (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300μ.) Στην υπόλοιπη κεντρική, ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα αναμένεται συννεφιά που σταδιακά στην Εύβοια, την Θεσσαλία, την κεντρική - ανατολική Στερεά και από το απόγευμα στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο θα δώσει βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά οι οποίες προς το βράδυ τοπικά θα είναι πυκνές κυρίως στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα στην δυτική Θεσσαλία θα έχουν παροδικό χαρακτήρα. (Ενδεικτικά υψόμετρα στην δυτική Θεσσαλία τα 150 με 200μ, στην ανατολική Θεσσαλία και την Στερεά τα 300 με 400μ, και στην Εύβοια και την Πελοπόννησο τα 500μ.)

Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 6 με 7, στο Αιγαίο 8 βαθμιαία 9 και από το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα πνέουν νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ η ένταση τους. ** Πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι αναμένονται  κατά τόπους και σε χερσαία τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας φτάνοντας ή και ξεπερνώντας οι ριπές τους κυρίως από το απόγευμα και μετά τα 7 με 8 μποφόρ.**

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από -5 έως 2 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 1 έως 8, στα δυτικά από 1 έως 11, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 4 έως 6, στα νότια τοπικά έως 8, στο βόρειο Αιγαίο από 7 έως 8 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 7 έως 12 και στα Δωδεκάνησα έως 15 με 16 βαθμούς.




Αττική:
Συννεφιά με βροχές κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500μ.) Άνεμοι βόρειοι και βαθμιαία βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά 9 και από το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 8 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές (πεδινά) ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις έως το μεσημέρι στην Χαλκιδική (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300μ.) Άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί 6 με 7 και στην Χαλκιδική βαθμιαία 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς.



Την Πέμπτη 14/02 στην νοτιοανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και ο καιρός σταδιακά από τα βόρεια θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που το βράδυ στα βόρεια τοπικά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά στο Αιγαίο 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από αργά το βράδυ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές - βραδινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Την Παρασκευή 15/02 μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βόρεια θα προκαλέσει βαθμιαία τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τέλος το Σάββατο 16/02 τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα με την μορφή βροχών στα πεδινά και χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 12-02-19 / 19:30        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου