Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Νεφελώδης και αρκετά ψυχρός ο καιρός το Σ/Κ στην χώρα

 


Συνοπτική ανάλυση: Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο το Σάββατο 26.11  κινείται νότια-νοτιοανατολικά, παράλληλα υψηλές πιέσεις καλύπτουν την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Με αυτές τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στην χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο θα κυλίσει με αραιή συννεφιά που προοδευτικά θα πυκνώσει και θα βρέξει στο Ιόνιο, κατά τα άλλα οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις φτάνοντας στο Ιόνιο και τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 26.11.22

Προβλέπεται αραιή συννεφιά που βαθμιαία και από τα δυτικά θα πυκνώσει ιδίως από το μεσημέρι και μετά. Πιθανότητα τοπικών βροχών υπάρχει για τις πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, στην Χαλκιδική και από το βράδυ στην ανατολική Θεσσαλία, οπού δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν προς το βράδυ και στο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανοιχτά 7 μποφόρ και στο Αιγαίο ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3 με 5 και αρχικά στα νότιο Αιγαίο βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, που προοδευτικά θα εξασθενήσουν. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά ορεινά από -2 έως 10 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 2 έως 14, στα δυτικά από 3 έως 16 και τοπικά 17, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 4 έως 16 και στο Αιγαίο από 14 έως 18 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Κρήτης αλλά και των μεγαλύτερων νησιών η ελάχιστη τιμή τοπικά θα πέσει και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική: Αραιή συννεφιά που από το μεσημέρι θα πυκνώσει. Άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Πιθανότητα βροχής υπάρχει αρχικά για την Χαλκιδική και από το βράδυ στην Πιερία. Άνεμοι βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

Πρόγνωση καιρού επόμενων ημερών από Κυριακή 27.11.22 έως και Τετάρτη 30.11.22

Την Κυριακή προβλέπεται συννεφιά, παροδικά αυξημένη στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια με ασθενείς τοπικές βροχές με τη μορφή μπόρας κυρίως στις περιοχές που είναι προσήνεμες στο ανατολικό-βορειοανατολικό ρεύμα αλλά και σε αυτές που πρόσκεινται σε ορεινούς όγκους. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και αρχικά στην δυτική Μακεδονία κοντά στα 800-900μ. Από το βράδυ βροχές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, το ανατολικό Αιγαίο ενώ τα φαινόμενα στην δυτική Μακεδονία θα ενταθούν και θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στην πόλη της Φλώρινας ιδίως μέσα στην νύχτα προς την Δευτέρα. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6, στο Ιόνιο 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ οι ριπές τους. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, θα φτάσει το μεσημέρι στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα τους 10 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τους 14 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 17 βαθμούς.

Την Δευτέρα αναμένεται σχετική κακοκαιρία κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας με βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα κεντρικά αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο θα χουν αξιόλογο χαρακτήρα. Παράλληλα στα δυτικά και βόρεια ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν, στο Αιγαίο θα είναι σχετικά ενισχυμένοι, βορειοανατολικοί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. 

Την Τρίτη τα φαινόμενα θα περιοριστούν γρήγορα στις ανατολικές περιοχές της χώρας και θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ύφεση του καιρού, καθώς την Τετάρτη νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχές αρχικά στα δυτικά που θα έχουν την τάση να επεκταθούν ανατολικότερα.

Με εκτίμηση

Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου