Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής στα Βορειοδυτικά

 Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί αύριο Παρασκευή 04.11 στον κόλπο της Γένοβας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας θα κινηθεί στην χώρα μας το Σαββατοκύριακο 05-06.11 και θα προκαλέσει κατά τόπους εν δυνάμει έντονα ίσως και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα (αιφνίδιες πλημμύρες). Κατά τα άλλα η Παρασκευή θα κυλίσει με γενικά καλό καιρό σε όλη την χώρα, ωστόσο από το βράδυ στα βορειοδυτικά θα υπάρξει αλλαγή του καιρού. 

Πιο αναλυτικά:

Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή 04.11.22 

Σε όλη την χώρα αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, ωστόσο βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν και στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα ξεκινήσουν τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, που μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα του Σαββάτου θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο Ιόνιο 4 με 5, βαθμιαία 6 και τη νύχτα στα βόρεια τμήματά του έως και 7 μποφόρ, στο Αιγαίο 3 με 4 και τοπικά στα νοτιοδυτικά τμήματα έως 5 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 7 έως 23 βαθμούς, στα ηπειρωτικά ορεινά από 5 έως 21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 25 και τοπικά 26, στο Αιγαίο από 14 έως 22 και κατά τόπους στο εσωτερικό των μεγαλύτερων νησιών 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. 



Στην Αττική θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι νότιοι ασθενείς 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 13 έως 24 και τοπικά στα βόρεια του νομού έως 25 με 26 βαθμούς. 

Στην Θεσσαλονίκη βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νότιοι ασθενείς 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

 Πρόγνωση καιρού επόμενων ημερών από Σάββατο 05.11.22 έως και Δευτέρα 07.11.22

Το Σάββατο προβλέπεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού, έτσι αρχικά στα δυτικά και μέχρι αργά το βράδυ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά(εκτός της Θράκης) θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά (μεγάλα ύψη βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα) ιδιαιτέρως από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χοντρικά προς τις βραδινές ώρες, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Αττική, στην Εύβοια καθώς και στην κεντρική Μακεδονία, θα έχουν αρχικά τοπικό χαρακτήρα όμως θα ενταθούν προοδευτικά κατά την διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Κυριακής. Στην υπόλοιπη χώρα αραιή συννεφιά που σταδιακά θα αυξηθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο 5 με 6 με τάση ενίσχυσης προς τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και έτσι δεν θα ξεπεράσει το μεσημέρι τους 18 με 20 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα όμως θα αγγίξει και πάλι τους 22 με 24 τοπικά βαθμούς Κελσίου. 

Την Κυριακή ο κύριος όγκος των φαινομένων θα εντοπίζεται στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και το Αιγαίο. Παράλληλα θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο νότιοι- νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσουν τους 18 με 19 βαθμούς, μάλιστα στα βορειοδυτικά ορεινά δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 14 βαθμούς. 

Τέλος την Δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και στο Αιγαίο φτάνοντας έως και τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Με εκτίμηση,

Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου