Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Αρκετά άστατος ο καιρός την Πέμπτη κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο

 

Συνοπτική ανάλυση: Ατμοσφαιρική διαταραχή που εκτείνεται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια έως την Ιταλία κινούμενη ανατολικά-νοτιοανατολικά το επόμενο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει μπόρες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που τοπικά στα δυτικά δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές. Κατά τα άλλα το ρεύμα θα γίνει παντού νοτιοδυτικό και αυτό θα χει ως αποτέλεσμα την μεταφορά πιο υγρών και θερμών αερίων μαζών από την Ιταλία και την Μεσόγειο προς την περιοχή μας. 

Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 17.11.22

Βόρεια Ελλάδα: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη

Ιόνιο-δυτική Ελλάδα: Νεφώσεις με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου και από το απόγευμα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και την δυτική Πελοπόννησο θα είναι τοπικά έντονα. Παράλληλα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. 

Αν. ηπειρωτικά-Εύβοια-Σποράδες: Αρχικά λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. Αύξηση των νεφώσεων προβλέπεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες οπού υπάρχει πιθανότητα βροχών μικρής διάρκειας.

Κυκλάδες-Κρήτη: Στις Κυκλάδες αναμένεται λίγη συννεφιά που κυρίως κατά την διάρκεια των μεταμεσονύχτιων ωρών προς την Παρασκευή θα αυξηθεί και θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Στην Κρήτη προβλέπεται λίγη συννεφιά παροδικά αυξημένη στα νότια τμήματα με πιθανότητα τοπικών βροχών με τη μορφή μπόρας.  

Αν. Αιγαίο-Δωδεκάνησα: Άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με διάσπαρτες μπόρες και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά ορεινά από 7 έως 19 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 9 έως 20, στα δυτικά από 10 έως 19, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 10 έως 23 (και τοπικά στην Βοιωτία και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας 24) και στο Αιγαίο από 14 έως 20. Στην βόρεια Κρήτη λόγω των νοτιάδων θα φτάσει κατά τόπους η μέγιστη τιμή και τους 24 βαθμούς.

Αττική: Το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα κυλίσει με λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια, ωστόσο τις απογευματινές και βραδινές ώρες η συννεφιά θα πυκνώσει και υπάρχει το ενδεχόμενο βροχής. Υπαρκτή είναι και η πιθανότητα αν και μικρή μέσα στην νύχτα προς την Παρασκευή να ξεσπάσουν τοπικές καταιγίδες στα άκρα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.

Θεσ/νίκη: Λίγες νεφώσεις που προοδευτικά θα αυξηθούν και κυρίως στα βόρεια και ανατολικά διαμερίσματα θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Βελτίωση από το μεσημέρι. Άνεμοι νότιοι 2 με 4 μποφόρ και στα ανοιχτά της Χαλκιδικής έως 5. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς. 

Πρόγνωση καιρού επόμενων ημερών από Παρασκευή 18.11.22 έως και Κυριακή 20.11.22

Την Παρασκευή 18.11 στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το βράδυ στην βορειοδυτική Ελλάδα θα είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 6 και τοπικά στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά-θα κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα τα μεσημέρια-. 

Το Σάββατο 19.11 στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στην βόρεια χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά. Οι άνεμοι νότιοι 5 με 7 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. 

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία την Κυριακή 20.11 νέο -αλλά οργανωμένο αυτή τη φορά- βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα προκαλέσει σταδιακή επιδείνωση του καιρού στην χώρα και από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες. 

Με εκτίμηση

Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου