Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Παρασκευής και από τα βορειοανατολικά

 


Συνοπτική ανάλυση: Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ρωσία έως τα Βαλκάνια κινείται νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Παρασκευής και από τα βορειοανατολικά. Κατά τα άλλα οι βοριάδες θα φτάνουν στο Αιγαίο έως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην βόρεια Ελλάδα ως προς τις μέγιστες τιμές. Βέβαια τις πρωινές και βραδινές ώρες η ψύχρα σε όλα τα ηπειρωτικά θα είναι έντονη.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή 11.11.22

Η ημέρα θα ξεκινήσει με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά, στην Κρήτη και στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη από τοπικές ομίχλες. Κατά την διάρκεια της ημέρας προβλέπονται και από τα βόρεια αραιές νεφώσεις που ολοένα στην βόρεια χώρα θα πυκνώνουν και από τις απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία(κυρίως στην Χαλκιδική), στην ανατολική Μακεδονία και πιο τοπικά στην Θράκη θα δώσουν τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα αυτά τις νυχτερινές ώρες αναμένεται να επηρεάσουν τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και την βόρεια Εύβοια οπού αναμένεται να ενταθούν ενώ υπάρχει το ενδεχόμενων τοπικών καταιγίδων κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά ορεινά από 2 έως 16 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 6 έως 19, στα δυτικά από 8 έως 23, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 10 έως 21 και στο Αιγαίο από 15 έως 21 βαθμούς.

Αττική: Αρχικά γενικά αίθριος καιρός με αυξημένη υγρασία και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις ιδίως προς το απόγευμα. Άνεμοι βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς, στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσ/νίκη: Τις πρωινές ώρες αυξημένη υγρασία και τοπικές ομίχλες. Στην συνέχεια αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι το πρωί ασθενείς και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς.

 Πρόγνωση καιρού επόμενων ημερών από Σάββατο 12.11.22 έως και Τρίτη 15.11.22

Το Σάββατο στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης) και στο βορειοδυτικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα θα είναι πιο αξιόλογα αρχικά στις Σποράδες, την ανατολική και δυτική Θεσσαλία, την βόρεια Εύβοια και από τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο οπού θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των ενισχυμένων ανατολικών ανέμων, στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενημένο χαρακτήρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα επικρατήσει λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα είναι βορειοανατολικοί και στο Ιόνιο ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ η ένταση τους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν στην δυτική Μακεδονία τους 8 βαθμούς, στην βόρεια χώρα και την Θεσσαλία τους 13 με 14, στα δυτικά και στα νοτιότερα τμήματα της Στερεάς τους 17 με 19 και στο Αιγαίο τους 20 με 22 βαθμούς. 

Την Κυριακή προβλέπονται λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο. Οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο, νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Δευτέρα η πιθανότητα βροχής είναι μικρή για το Ιόνιο, ενώ αυξάνεται την Τρίτη καθώς και για την δυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειοι έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά.

Με εκτίμηση,

Θάνος Σταματόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου