Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις την Πέμπτη στην ανατολική και νότια Ελλάδα - Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση

 


Την Πέμπτη (10/03) από τις πρωινές έως τις πρώτες απογευματινές ώρες, από νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στην Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Φθιώτιδα, την Βοιωτία και στην Εύβοια θα υπάρχει μια ζώνη χιονοπτώσεων κατά τόπους ισχυρών ακόμα και σε πεδινές/παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως όσο προχωράμε προς τα βορειότερα τμήματα. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι άστατος με βροχή/χιονόνερο στα χαμηλά και χιονοπτώσεις ακόμα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, στις Κυκλάδες πάνω από τα 300μ και στην Κρήτη πάνω από τα 400μ. Επίσης τοπικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται στην ανατολική Πελοπόννησο με την μορφή βροχής/χιονόνερου στα πεδινά/παράκτια και χιονιού πάνω από τα 300μ. Σποραδικές καταιγίδες δεν αποκλείεται να σημειωθούν στα θαλάσσια-παραθαλάσσια ιδίως του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. 

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων μικρής διάρκειας μέσα στην ημέρα στην Μακεδονία και την Ήπειρο.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις προσήνεμες στο βοριά περιοχές καθώς και σε αυτές που πρόσκεινται σε ορεινούς όγκους.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα πελάγη 5 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, θα είναι σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα και θα κυμανθεί στα ορεινά από -11 έως 3 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από -3 έως 7, στα δυτικά από 1 έως 8, στα ανατολικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 με 5 , στο Αιγαίο από 6 έως 9 και στα Δωδεκάνησα έως 10 βαθμούς. 

Στην Αττική από τις πρωινές έως τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης, προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες κυρίως στα βόρεια-βορειοδυτικά-βορειοανατολικά και ανατολικά του νομού. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα εκδηλωθούν και στην πόλη της Αθήνας, ενώ στα νοτιότερα τμήματα θα σημειώνεται κατά βάση χιονόνερο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά του νομού και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα βελτίωσης στο Λεκανοπέδιο. Όσον αφορά στις χιονοστρώσεις αυτές θα αφορούν περιοχές κυρίως πάνω από τα 300μ.

Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς. 



Την Παρασκευή (11/03) στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης αναμένονται νεφώσεις με μπόρες χιονιού, και στα νοτιότερα θαλάσσια τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά.  Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, ενώ ο παγετός στην ηπειρωτική κυρίως κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός. Τέλος το Σάββατο (12/03) φαίνεται πως θα διατηρηθούν οι χιονοπτώσεις (με εξάρσεις και υφέσεις) στην ανατολική Ελλάδα, το Αιγαίο, την Θεσσαλία και την Μακεδονία. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την εξέλιξη σε επόμενα δελτία.

Με εκτίμηση

Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 09/03/22 | 16:00

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου