Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Νέος γύρος πυκνών χιονοπτώσεων το Σάββατο στην Ανατολική Ελλάδα

 


Μετά την σχετική εξασθένηση που παρουσίασαν τα φαινόμενα σήμερα Παρασκευή, αύριο Σάββατο προβλέπεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και το βορειοδυτικό Αιγαίο με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις. Παράλληλα ένα άλλο χαρακτηριστικό θα είναι ο αρκετά ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους ακόμα και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 12.03.22

Βόρεια Ελλάδα: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας. Στην ανατολική Μακεδονία τις πρωινές ώρες ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Στην Χαλκιδική αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες στα νότια τμήματα θα είναι πυκνές. Ύφεση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες

Ιόνιο-δυτική Ελλάδα: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές μπόρες χιονιού στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου ακόμα και πάνω από τα 400μ. Χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην δυτική και νότια Πελοπόννησο ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (200μ). 

Αν. ηπειρωτικά-Εύβοια-Σποράδες: Χιονοπτώσεις τοπικά έντονες θα σημειώνονται τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας, στις Σποράδες και στα κεντρικά,ανατολικά και νότια τμήματα της Εύβοιας. Στα υπόλοιπα αρχικά τοπικές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν. Από τις προμεσημβρινές έως αργά το απόγευμα ώρες τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν δυτικότερα επηρεάζοντας την υπόλοιπη ανατολική Στερεά και κατά τόπους τη Θεσσαλία (με πιο εξασθενημένη εδώ μορφή). Από το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην ανατολική Πελοπόννησο, ενώ παράλληλα θα αρχίσει η σταδιακή ύφεση των φαινομένων στις υπόλοιπες περιοχές, με τις χιονοπτώσεις να εξασθενούν και εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές που πρόσκεινται σε ορεινούς όγκους.

Κυκλάδες-Κρήτη: Ιδιαίτερα άστατος καιρός με μπόρες χιονιού που δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές στις Κυκλάδες αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης (200μ.), ενώ χιονόνερο θα σημειώνεται στα υπόλοιπα νότια παράκτια τμήματα του νησιού. 

Ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα: Στο βορειοανατολικό Αιγαίο -περίπου από το ύψος της Χίου και βορειότερα- αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με μπόρες χιονιού. Στα υπόλοιπα τμήματα κατά βάση παροδικές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν πελάγη βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά ορεινά από -13 έως 2 βαθμούς, στην βόρεια πεδινή χώρα από -4 έως 5, στα δυτικά από -2 έως 9, στα ανατολικά ηπειρωτικά από -2 έως 6 και στο Αιγαίο από 0 έως 8 βαθμούς.

Αττική: Η ημέρα θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά-βορειοανατολικά του νομού όπου θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα ενταθούν. Από τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές και μετέπειτα ώρες προβλέπεται επιδείνωση του καιρού και από τα ανατολικά και βόρεια με χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι ισχυρές ιδίως στα κεντρικά-βόρεια και ανατολικά του νομού. Από το απόγευμα αργά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κυρίως στο Λεκανοπέδιο και θα περιοριστούν στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ορεινούς όγκους. Χιονοστρώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και στα βόρεια προάστια, ενώ μικρού πάχους χιονόστρωση θα υπάρξει και στο ευρύτερο κέντρο της πόλης. 

Οι άνεμοι βόρειοι και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς. Να σημειώσουμε ότι η μέγιστη τιμή ισχύει για το κέντρο αλλά και για τα νότια προάστια και πριν την έλευση των φαινομένων, γιατί με την έλευση τους θα σημειώσει πτώση.


 Με εκτίμηση

Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 11/03/22|14:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου