Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ενίσχυση του μελτεμιού από την Τρίτη στο Αιγαίο και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Δεν θα λείψει και η αστάθεια κυρίως από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά τμήματα της Πορτογαλίας προκαλεί ισχυρό νότιο ρεύμα στα ανώτερα αλλά και κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, με αποτέλεσμα την μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αλγερίας προς την Ισπανία, την Γαλλία και σταδιακά προς τα μέσα της εβδομάδας και στις υπόλοιπες περιοχές της κεντροδυτικής Ευρώπης. Στην περιοχή μας το νέο εικοσιτετράωρο Τρίτη (25/06) ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα 'χει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο φτάνοντας τοπικά και τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και στην υπόλοιπη χώρα. Κατά τα άλλα τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, πιθανόν στην βόρεια Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 25-06-19:

Την Τρίτη τις πρωινές ώρες προβλέπεται κατά τόπους άστατος καιρός στην δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην Θεσσαλία και πιθανόν στην βόρεια Εύβοια με τοπικές βροχές, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις έως το μεσημέρι στην ανατολική βορειοανατολική Στερεά. 
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά ημιορεινά της δυτικής Πελοποννήσου, της δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου, της ανατολικής Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θράκης, ενώ ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και μέσα στην ημέρα στην δυτική, την κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία με ανάλογα φαινόμενα. 

Άνεμοι: Θα πνέουν στο Ιόνιο βόρειοι - βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά στα κεντρικά τμήματά του 7 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας από 14 έως 27 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 19 έως 33, στα δυτικά και τα ανατολικά ηπειρωτικά από 20 έως 33 με 34, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 31 με 32 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 και τοπικά στα βόρεια 35 βαθμούς.



Αττική:
Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις έως το μεσημέρι στα βόρεια. Άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 34 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στο εσωτερικό. Άνεμοι βορειοδυτικοί στον Θερμαϊκό, βόρειοι - βορειοανατολικοί στην Χαλκιδική 3 με 5 μποφόρ η ένταση τους. Θερμοκρασία από 23 έως 32 με 33 βαθμούς.



Την Τετάρτη 26/06 αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα κεντροανατολικά ηπειρωτικά με τοπικές μπόρες και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στην Θεσσαλία, στις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια καθώς και την βορειοανατολική Στερεά. Στην υπόλοιπη γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη με τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι στο Ιόνιο και την Μακεδονία 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά και πρόσκαιρα μέσα στην ημέρα στο κεντρικό Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη 27/06 προβλέπονται παροδικές νεφώσεις αρχικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στην Εύβοια και την βόρεια Κρήτη με πιθανότητα για τοπική βροχή ή μπόρα μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια, το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια. Τέλος την Παρασκευή 28/06 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά με τοπικές μπόρες στα βορειοανατολικά ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι - βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 24-06-19 / 14:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου