Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ενισχύεται εκ νέου το μελτέμι στο Αιγαίο το Σ/Κ/Δ με αποτέλεσμα να δροσίσει - Άνοδο της θερμοκρασίας από την Τρίτη | Δελτίο καιρού Ελλάδας έως την Τετάρτη 03/07/2019.

Βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου κινούμενο βορειότερα προκαλεί νότιο - νοτιοδυτικό ρεύμα κυρίως στα ανώτερα αλλά και κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, με συνέπεια να παραμείνουν οι πολύ θερμές αέριες μάζες στην δυτική Ευρώπη που την Κυριακή σταδιακά στην Γαλλία και την Αγγλία θα υποχωρήσουν και θα κινηθούν αν πιο εξασθενημένες προς τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης. Στην περιοχή μας το Σάββατο (29/06) ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει τον βοριά στο Αιγαίο φτάνοντας τα 6 και βαθμιαία τα 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Κατά τα άλλα τοπικές βροχές, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής, στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, πιθανόν την βορειοανατολική Στερεά, την βορειοανατολική Πελοπόννησο και το μεσημέρι και το απόγευμα κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 29-06-19:

Το Σάββατο τις πρωινές αναμένεται άστατος καιρός στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής, στην ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και πιθανόν στην βορειοανατολική Στερεά και την βορειοανατολική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια εκτός από τα βορειοανατολικά οπού θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Παράλληλα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στην δυτική και κεντρική Στερεά, την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο, το εσωτερικό της Χαλκιδικής και στην ανατολική Μακεδονία οπού θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην Πελοπόννησο. Το βράδυ και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί. 

Άνεμοι: Στο Ιόνιο βόρειοι - βορειοανατολικοί 3 με 5 και στον Πατραϊκό πρόσκαιρα 6 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 5 με 6 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια τμήματά του 7 μποφόρ, εκτός από την Ρόδο έως το Καστελόριζο που θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από 14 έως 26 με 27 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 18 έως 32, στα δυτικά από 22 έως 34 και τοπικά 35, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 22 έως 31 με 32, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 29 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 32 με 35 βαθμούς αντίστοιχα.


Αττική:
Τις πρωινές ώρες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια βορειοδυτικά με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος. Άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 32 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής με τοπικές μπόρες και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί στα νότια παράκτια της Χαλκιδικής, ενώ στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά της Χαλκιδικής. Άνεμοι αρχικά βορειοδυτικοί στον Θερμαϊκό που βαθμιαία το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς έως 5 μποφόρ, βορειοανατολικοί θα πνέουν καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας στην Χαλκιδική στα 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 31 βαθμούς.


Την Κυριακή 30/06 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις έως τις μεσημβρινές ώρες στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Εύβοια και την βορειοανατολική Στερεά. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, στα ανατολικά βόρειοι 5 με 7 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Την Δευτέρα 01/07 προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα κέντροανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Οι βοριάδες στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ, που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τέλος την Τρίτη 02/07 και την Τετάρτη 03/07 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά κυρίως την Τρίτη 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 28-06-19 / 13:00  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου