Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού την Δευτέρα με μικρή πτώση της θερμοκρασίας

 


Πρόσκαιρη αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός το νέο εικοσιτετράωρο Δευτέρα 13.02.23 κυρίως στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βόρειο ρεύμα περιοχές με λίγα και ασθενή φαινόμενα. Παράλληλα θα ενισχυθούν οι βοριάδες στο Αιγαίο φτάνοντας έως και τα 7 μποφόρ με συνέπεια την μικρή πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την Δευτέρα 13.02.23

Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, όπου κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία και πρόσκαιρα στα δυτικά τμήματα της (Ν. Τρικαλών και Καρδίτσας), στην Εύβοια ιδιαίτερα στα βόρεια, στην ανατολική Στερεά, στην βορειοανατολική Πελοπόννησο και την δυτική και κεντρική Κρήτη θα δώσουν ασθενείς και τοπικές βροχές στα πεδινά/παραθαλάσσια και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα βορειότερα τμήματα άνω των 700-800μ και στην Κρήτη άνω των 900-1.000μ. Πάντως τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στον Πατραϊκό έως 6 μποφόρ, στο Αιγαίο από βορειοανατολικές 5 με 7 μποφόρ και πιθανόν στην θάλασσα Κυθήρων ριπές έως 8 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά ημιορεινά από -5 έως 4-5 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από -3 έως 10, στα δυτικά από 0 έως 13, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 2 έως 9 με 10 και στο Αιγαίο από 4 έως 12 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 14 βαθμούς. 

Αττική: Συννεφιά παροδικά αυξημένη κυρίως στα βόρεια-βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του νομού όπου μέχρι το μεσημέρι δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις άνω των 800μ στον Κιθαιρώνα, στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη. Στο Λεκανοπέδιο θα υπάρχουν και σπασίματα του καιρού. Από το απόγευμα ουσιαστική βελτίωση σε όλο τον νομό. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο και στα νότια προάστια θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς, ενώ στα βόρεια-υπερβόρεια προάστια θα είναι 2 με 4 βαθμούς πιο χαμηλή. 

Θεσ/νικη: Αρχικές τοπικές νεφώσεις, από το μεσημέρι μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι αρχικά βόρειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς. 

Την Τρίτη 14.02.23 προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις μέσα στο Αιγαίο αλλά και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές φτάνοντας το μεσημέρι στα ηπειρωτικά τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά που τοπικά στα βόρεια θα είναι ισχυρός. 

Την Τετάρτη 15.02.23 στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, την Εύβοια και την βόρεια Κρήτη υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά που τοπικά στα βόρεια θα είναι ισχυρός. 

Την Πέμπτη 16.02.23 καθώς και την Παρασκευή 17.02.23 το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 15 βαθμούς και σημαντική εξασθένηση των βοριάδων, στρεφόμενων αυτών την Παρασκευή σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς. Κατά τα άλλα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα. 

Με εκτίμηση,

Θάνος Σταματόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου