Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Άστατος ο καιρός το Σάββατο - Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από Κυριακή με χιονοπτώσεις

 



Τελευταία μέρα με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα είναι το Σάββατο 04.02.22  στην Ελλάδα χωρίς να λείπει και ο άστατος καιρός. Από την Κυριακή τα πράματα αλλάζουν άρδην, καθώς πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης από την βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την περιοχή μας και θα προκαλέσουν κακοκαιρία στην ανατολική και νότια Ελλάδα, με θυελλώδεις βοριάδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας καθώς και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά: 

To Σάββατο 04.02.23 αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία μέχρι το τέλος της ημέρας στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές βροχές/μπόρες και κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά. Πάντως τα φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα δεν θα κρατήσουν πολύ. 

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει το μεσημέρι στα ηπειρωτικά έως τους 12 με 14 βαθμούς, στα ηπειρωτικά ορεινά έως τους 9 και στα νησιά έως 14 με 16 βαθμούς. Από αργά το βράδυ και από τα βόρεια θα σημειώσει αισθητή πτώση

Την Κυριακή 05.02.23 στις Σποράδες, στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην κεντρική και κυρίως στην ανατολική Στερεά αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές τα φαινόμενα κυρίως στην Εύβοια, την Βοιωτία όπως επίσης και στην δυτική-βόρεια και ανατολική Αττική θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα στην ημέρα στις περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας αλλά και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς που ''βλέπουν'' προς το Αιγαίο τα χιόνια θα περιοριστούν πρόσκαιρα σε περιοχές μεγαλύτερου υψόμετρού και στα πεδινά/παράκτια θα το γυρίσει σε χιονόνερο/βροχή. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα αρχίσουν να σημειώνονται στα ορεινά των Κυκλάδων, της Κρήτης και βαθμιαία προς το βράδυ στα ημιορεινά των Κυκλάδων. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, στο Αιγαίο 8 βαθμιαία 9 και πιθανόν ριπές έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση από τα βόρεια, παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ιδίως ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα βορειοδυτικά (δυτική Μακεδονία) θα είναι ολικός.

Την Δευτέρα 06.02.23 στα νησιά του Θρακικού, στις Σποράδες, την Εύβοια και την Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους ισχυρές. Στις Κυκλάδες χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και στην Κρήτη σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι θυελλώδεις βοριάδες θα παραμείνουν στο Αιγαίο φτάνοντας τοπικά και τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω των κανονικών, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειώνεται τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως δυτικά και βόρεια, οπού τοπικά σε ορεινά-ημιορεινά τμήματα θα είναι ολικός. 

ΥΓ: Στην πρόγνωση της Κυριακής και κυρίως της Δευτέρας ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις, για αυτό θα ανανεωθεί αύριο, με τα καινούργια στοιχειά ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη και αναλυτική εικόνα για τις περιοχές οπού θα επηρεαστούν από την ''BARBARA''

Με εκτίμηση,

Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου