Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Τα νεότερα για την χιονοκακοκαιρία ''Βarbara''

 


Καθοδόν βρίσκονται οι πολικές αέριες μάζες προς την περιοχή μας, αναμένεται όσο περνούν οι ώρες και βαδίζουμε προς το βράδυ και από τα βόρεια η θερμοκρασία να πέφτει αισθητά με την παράλληλη σημαντική ενίσχυση των βοριάδων. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η πρόγνωση διαμορφώνεται ως εξής:

Κυριακή 05.02.23

Αναμένεται να αναπτυχθεί μια ''ζώνη'' με έντονα φαινόμενα κατά την διάρκεια των μεταμεσονύχτιων ωρών από τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και κυρίως προς το ξημέρωμα στις Σποράδες. Η ζώνη αυτή θα περιλαμβάνει χιονοπτώσεις έντονου χαρακτήρα, μάλιστα θα κάνουν την εμφάνιση τους και χιονοκαταιγίδες. Αυτά τα φαινόμενα προς τις πρωινές ώρες θα κινηθούν δυτικότερα και θα επηρεάσουν σταδιακά την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, και προς τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες την ανατολική Στερεά και προς το απόγευμα την Βοιωτία και την Φθιώτιδα με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές/πάρακτιες περιοχές. Κατά τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην κεντρική, ανατολική και νότια Εύβοια καθώς και στην ανατολική Στερεά και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές που ''βλέπουν'' προς το Αιγαίο θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα και αναμένεται να μετατραπούν σε χιονόνερο ή και βροχή κάτω των 200μ. 

Δευτέρα 06.02.23 

Μέσα στην νύχτα προς την Δευτέρα και μέχρι την Δευτέρα το ξημέρωμα, προβλέπεται νέα υποτροπή του καιρού στην Εύβοια και στην υπόλοιπη ανατολική Στερεά με χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές αυτή τη φορά έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Παράλληλα και από τα δυτικά σχετικά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και έως το μεσημέρι θα περιοριστούν στην κεντρική, ανατολική και νότια Εύβοια και στα πολύ ανατολική τμήματα της Στερεάς, ενώ στα υπόλοιπα θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο προς το βράδυ και τις πρωινές ώρες της Τρίτης με την έλευση μιας νέας διαταραχής από τα βορειοανατολικά να υπάρξει νέα υποτροπή και τα φαινόμενα να επηρεάσουν εκ νέου και τα υπόλοιπα τμήματα της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς με τη μορφή χιονιού ακόμα και σε πεδινές/παράκτιες περιοχές. Αυτό θα φανεί καλύτερα με τα καινούργια στοιχεία. 

Όσον αφορά για τις χιονοστρώσεις αυτές θα είναι αξιόλογες φυσικά άνω των 300-400μ οπότε καλό είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Στην Βοιωτία, την ανατολική και νότια Θεσσαλία και την Φθιώτιδα οι χιονοστρώσεις θα αφορούν και πεδινά τμήματα, στην Εύβοια αρκετές θα είναι οι χιονοστρώσεις στο ορεινό-ημιορεινό τμήμα, αλλά και στα πεδινά τμήματα κυρίως κατά την διάρκεια των έντονων φαινομένων. Για τις παραθαλάσσιες περιοχές η κατάλληλη μέρα για στρώσιμο χιονιού θα είναι η νύχτα της Κυριακής και η Δευτέρα, αλλά φυσικά όσο προχωράμε προς περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο τα ύψη χιονιού θα είναι αρκετά λιγότερα. Στις παράκτιες περιοχές θα μιλάμε για ένα απλό πασπάλισμα/ελαφριά χιονόστρωση που δεν αναμένεται να δημιουργήσει κάποια προβλήματα. 

Ειδικότερα στην Αττική, μη σας ξεγελάσει το πρωινό της Κυριακής που θα υπάρχουν μόνο τοπικές συννεφιές, σχετικά γρήγορα προς το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί και από τα ανατολικά και βόρεια με χιονοπτώσεις που μέσα στο μεσημέρι θα επηρεάσουν το σύνολο του νομού κυρίως πάνω από τα 100μ, πρόσκαιρη χιονόπτωση θα δει και το κέντρο της πόλης, από κει κάτω αναμένεται χιονόνερο ή και χιονοχάλαζο. Προς τις απογευματινές ώρες ο κύριος όγκος των φαινομένων θα εντοπίζεται στα δυτικά-βορειοδυτικά του νομού προς την Βοιωτία, στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα πάρουν την μορφή μπόρας χιονιού από τα 200μ και πάνω και μπόρας χιονόνερου/βροχής στα υπόλοιπα πεδινά/παράκτια τμήματα, ενώ χιονόνερο θα σημειώνεται στο κέντρο της πόλης.

Από την νύχτα και κυρίως μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας προβλέπεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με χιονοπτώσεις οι οποίες σχετικά γρήγορα μέχρι τις πρωινές ώρες θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Σε αυτή τη φάση είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει μια ελαφριά χιονόστρωση και στο κέντρο της πόλης, ενώ οι χιονοστρωσεις θεωρούνται δεδομένες για περιοχές άνω των 150-200μ. Πάντως προς τις βραδινές ώρες και μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης υπάρχει πιθανότητα νέας υποτροπής του καιρού με χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού με έμφαση τα βόρεια τμήματα. 

ΥΓ: 1. Σε καμία περίπτωση η κακοκαιρία ''Barbara'' δεν θα συγκρίνεται με τους χιονιάδες Ελπίδας και Μήδειας τουλάχιστον για το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

2. Το κρύο θα μείνει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όποτε ότι υετός πέφτει και όπου πέφτει κυρίως στα ηπειρωτικά θα χει την μορφή χιονιού ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ένα προβάδισμα θα έχουν τα ανατολικά ηπειρωτικά με το ΒΑ ρεύμα που θα μεταφέρει ποσά υγρασίας με τη μορφή νεφώσεων από το Αιγαίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου